• Finančné vzdelávanie v 9. triede

            • Deviataci zažili 9. - 10. 11. 2021 dvojdňové vzdelávanie v rámci projektu "Krok za krokom vo finančnom vzdelávaní", ktoré pripravilo OZ "Zlatá tehlička" .

              Iniciatíva občianskeho združenia Zlatá tehlička, o.z. vznikla s myšlienkou rozvíjania finančnej gramotnosti a podpory dôležitosti vzdelania o ekonomike na základných a stredných školách.

              Deviatakov čakali moduly venované hospodáreniu domácností, úlohe bánk na finančnom trhu. Dozvedeli sa o ich službách a produktoch, učili sa porozumieť základným finančným pojmom, riešiť úlohy a správne sa rozhodovať vo finančných záležitostiach.

              Skúsená lektorka s dlhoročnou bankovou praxou im pripravila prezentácie, filmové ukážky a iný výukový materiál. Vzdelávanie sa realizuje prostredníctvom zážitkových metód, hier a praktických cvičení.

              Občianske združenie zabezpečilo okrem lektora aj materiály, pomôcky, odmeny i diplomy účastníkom.

              Deviatakov tento spôsob vzdelávania bavil a veríme, že nadobudnuté vedomosti budú mať dlhodobejšiu trvácnosť.

               

            • Záložka do knihy spája školy

            • Žijeme v náročnej covidovej dobe. Vzdelávanie sa častokrát presúvalo zo školy do domácností. Viackrát sme sa ocitli bez kontaktu so svojimi spolužiakmi i učiteľmi. Zrušili sa nám všetky exkurzie a výlety.

              Rozhodli sme sa zapojiť do projektu Záložka do knihy spája školy. Naším cieľom bolo nielen vzbudiť záujem žiakov o čítanie kníh, ale aj učiť deti spolupracovať, potešiť a obdarovať niekoho maličkosťami, svojou tvorivosťou, lebo výrobok robený z lásky má oveľa väčšiu hodnotu ako nejaká drahá vec.

              Témou projektu bol: Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní. Tak sme sa ponorili do sna.

              Vôľa, odhodlanie, ale i strach určujú či sen budeme snívať alebo aj žiť, veď i rozprávky končia tak, že dobro zvíťazí nad zlom. A my pevne veríme a snívame, že toto ťažké obdobie raz pominie a my sa vrátime do normálneho života. Vrátime sa do neho iní, lepší a slová ako spolupráca, pomoc, darovanie a delenie sa nám nebudú cudzie.

              Žiaci sa inšpirovali svojimi obľúbenými knihami, rozprávkami ako sú napríklad: Tri prasiatka, rozprávky Walta Disneya, Ľadové kráľovstvo, Harry  Potter, Prečo lienky nosia podkolienky, Čarovanie s farbičkami, Myška Hryzka, Rozprávka o veľkej repe, rozprávkami o princeznách, rytieroch...

              Za partnera sme dostali Základnú školu J. A. Komenského z Veľkého  Medera. Spolupráca bola úžasná. Komunikovali sme e-mailom o počte žiakov, o tom ako sa nám darí až po finálne odoslanie balíka.

              Do projektu sa zapojili všetci žiaci i učitelia našej školy. Vyrobili sme 264 záložiek, ktoré sme aj s malými drobnosťami  (kniha Nové Mesto nad Váhom, pohľadnice obce Kočovce aj s históriou, perá s logom obce a základnej školy – ďakujeme našej starostke) poslali našej partnerskej škole.

              Sme veľmi radi, že záložky a maličkosti potešili. Podobne nás potešil balík od partnerskej školy.

            • 7. A trieda v karanténe

            •  

               

              Žiakom 7. A triedy bola od soboty 6. 11. 2021 Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne nariadená karanténa.

              V triede prebieha dištančné vzdelávanie podľa platného rozvrhu, na ktorom sú žiaci povinní sa zúčastňovať! Vyučovanie začína 7,55 a končí poslednou vyučovacou hodinou. Žiaci musia sledovať pokyny v edupage a v MS Teams.

              Žiaci môžu absolvovať PCR test, na ktorý ich prihlasujú rodičia. V prípade bezpríznakovosti  budú môcť, po súhlase RÚVZ v Trenčíne, v utorok 16. 11. 2021 nastúpiť na prezenčné vyučovanie.

            • MŠ 2 a MŠ 3 v karanténe

            • Od piatka 5. 11. 2021 sú v karanténe deti z Včielkova a Mravčekova. 

              Deti môžu absolvovať PCR test, na ktorý ich prihlasujú rodičia.

              V prípade bezpríznakovosti môžu, po súhlase RÚVZ v Trenčíne, v pondelok 15. 11. 2021 nastúpiť do materskej školy. Platí iba pre MŠ 3.

              Oprava: Po výskyte Covid  19 mezi deťmi MŠ 2 je karanténa tejto triedy predĺžená o 1 deň, deti MŠ 2 nastupujú do materskej školy v utorok 16. 11. 2021.

               

            • Zber gaštanov

            • Gaštany zbierame pravidelne každý rok pre lesné zvieratá na zimu. Je to pre ne prirodzená potrava a   vraj i pochúťka. Gaštany sú dôkazom prichádzajúcej jesene.

              V mesiaci  september i október bolo počasie ako stvorené pre gaštany - slnečné, suché a krásne babie leto...ideálne práve pre zber hnedých gaštanov.

              Tento školský rok sa do zberu zapojili najmä naši najmladší a medzi najšikovnejších sa zaradil ADAMKO KOPAS, žiak 2. B  - so 155 kg nazbieraných gaštanov! Gratulujeme k takému úlovku!

              Hneď za ním, len o 10 kg menej - 144 kg - sa posnažila NATÁLIA ŠTEFÚNOVÁ, žiačka 4. B triedy.

              Do tretice sa zaradila naša prváčka, PAULÍNKA ZBUDILOVÁ, žiačka 1. A triedy, ktorá nazbierala 74 kg.

              Šikovných zberateľov máme ale i v na šej škôlke: MATIASKO KLČO, MŠ3 - 13 kgINGRID PRISTAŚOVÁ, MŠ4 - 3 kg a DÁVID POLACSEK, MŠ4 - 2 kg.

              Celkové vyhodnotenie tried na našej škole (poľa priemeru na 1 žiaka)

                                                                                    1. miesto - 2.B - spolu nazbierali 248 kg

                                                                                    2. miesto - 4.B                             156 kg

                                                                                    3. miesto - 1.A                              155, 5 kg

              ZŠ s MŠ spoločnými silami sme nazbierali    834, 5 kg gaštanov!

              ĎAKUJEME!

               

               

            • O2 Športová akadémia Mateja Tótha

            • Vážení rodičia a žiaci, obyvatelia obce, bývalí žiaci, priatelia!

              pomôžte našej škole získať pohybový bonus pre naše deti.

              Nedostatok pohybu u detí je problém. Pravidelný pohyb dokázateľne zlepšuje sústredenosť a pohybovú zdatnosť detí. Prospieva tiež k správnemu vývinu osobnosti. Vaše deti tak môžu byť zdravšie, šťastnejšie a pozornejšie.

              Máme  možnosť získať bezplatne voľnočasovú aktivitu v podobe krúžku pre deti 1. - 4. ročníka. Akadémia pomocou prepracovanej metodiky a školených trénerov poskytuje deťom všeobecný športový základ, ale aj motiváciu a pozitívny vzťah k pohybu. Tréningy sú vyskladané tak, aby deti športovali hravo, dbá sa na ich telesný aj duševný vývin a zároveň deti zistia, na aký šport majú najlepšie predpoklady.

              4 školy v TN kraji získajú odborné vedenie jednej 20 člennej skupiny na celý školský rok zadarmo.

              Za našu školu môžete hlasovať na linku: https://www.akademia.o2.sk/hlasovanie/10818.

              Vyberiete: Trenčiansky kraj - kategória 201-350 žiakov.

              Aby boli zabezpečené férové podmienky pre všetkých súťažiacich, hlasy sú overované zadaním telefónneho čísla. Na mobil dostanete kód, ktorý je potrebné vložiť. Hlasujúci neposkytuje žiadne iné osobné údaje.

              Je možné získať za jedno hlasovanie dva body - na konci každého článku je tlačidlo:

               https://soda.o2.sk/pribehy/viac-pohybu-pre-deti/

              Hlasovanie prebieha do 19. decembra 2021, každý deň môžete pridať jeden bezplatný hlas. 

              S Vašou pomocou máme šancu!

               

            • Cimbalový Prešporok 2021

            • Celoslovenskej súťaže v sólovej hre na cimbal žiako ZUŠ sa zúčastnil aj náš žiak, Leo Turovský, 7. A trieda. Súťaž usporiadala ZUŠ J. Kresánka v Bratislave 15. - 16. októbra 2021. Leo sa umiestnil v zlatom pásme. Srdečne blahoželáme!

               

            • Bordový okres

            • Vážení rodičia,

              od pondelka 1. 11. 2021 sa náš okres stáva bordovým (II. stupeň varovania). Na základe Covid Automatu.

              COVID Automat je systém pre monitorovanie epidémie na území SR.
              ŠKOLSKÝ SEMAFOR je systém pre monitorovanie epidémie v danej škole.

              V škole sa riadime Školským semaforom zohľadňujúcim aktuálnu epidemiologickú situáciu v škole. V základnej a materskej škole vo všetkých farbách okresu naďalej pokračuje prezenčné vyučovanie, za dodržania súčasných protiepidemiologických opatrení.

              Nezabudnite, že po návrate do školy/škôlky rodič predkladá pri nástupe do školy a po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka".

               

               

               

            • Opäť futbal

            • Tentokrát Mc Donald Cup a malý futbal mladších žiakov.

              Dňa 26. 10. 2021 sa konalo predkolo v malom  futbale pre žiakov 5. - 6. ročníka, ktorej sa zúčastnilo našich 10 žiakov v zmiešanom družstve. Malý futbal sa hral na ihrisku pri športovej hale v Novom Meste nad Váhom.

              Žiaci súperili so školami ZŠ Lúka, ZŠ Bošáca  a  ZŠ Čachtice - obsadili 2. miesto /ročníky 5.,6./

              Naši štvrtáci v Mc Donald Cup-e obsadili krásne 3. miesto.     Srdečne gratulujeme!

            • Malý futbal - predkolo

            • Dňa 25. 10. 2021 sa žiaci 6. - 9. ročníka zúčastnili predkola malého futbalu na ihrisku GMRŠ v Novom Meste nad Váhom. Súťažili 3 tímy - študenti  8-ročného Gymnázia, ZŠ Bošáca a ZŠ Kočovce.

              Úspešne sme obsadili 2. miesto, ale ďalej sme nepostúpili. Za krásny výkon našich chlapcom ďakujeme, snáď budeme mať nabudúce viac naklonenú športovú šťastenu!

            • Olympiáda v slovenskom jazyku

            • 22.10.2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády zo slovenského jazyka, kategória "C" pre 8. a 9. ročník. Súťaž prebiehala online.

              Náš žiak Samuel Labuda, žiak 9. ročníka,  zvládol tento test úspešne a bude nás reprezentovať v okresnom kole.

            • Október - mesiac úcty k starším

            • Tak ako končí leto a začína jeseň, prichádza staroba nenápadne a pomaly. Nedá sa jej vyhnúť. Dôležitá je kvalita života, sociálne prostredie i samotný postoj seniorov. Práve osamelosť a nedostatok spoločenských kontaktov môže starším ľuďom spôsobiť sociálnu izoláciu, depresívne nálady, mrzutosť a zatrpknutosť.

              Je našou povinnosťou ukázať seniorom, že sú naďalej v spoločnosti potrební, a že si ich za všetku ich snahu a dlhoročnú prácu skutočne vážime. Každodenným správaním a čnmi prejavujme úctu. Úctu k tým, ktorí tvrdo pracovali, aby sa nám žilo lepšie. Úctu k tým, ktorí sa každý deň vzdávali radostí, ktoré im život ponúkal, aby urobili šťastnými nás, ich deti.

              Každý z chlapcov bude raz aj dedkom. Dedka všetci v úcte majú, dedko vie vždy všetko.

              Každé dievča babkou starou bude. Pre nás je od babky koláč či iná maškrta to najchutnejšie, čo si dokážeme predstaviť.

              Hovorí sa, že mladosť má svoje plány, stredný vek svoje ciele a staroba svoj ľudský údel.

              Nájdime si čas, vľúdne slová, objatie a úsmev dnes a každý deň pre starších ľudí.

              Dlane drsné kedysi pôvabné boli, vráskavé čelá rovné a husté vlasy a bez šedín sa na temene vlnili.

              Dnes láskavé oči im z tváre žiaria, vždy ke´d prídeme za nimi, spolu len sa tak pritúliť a objať.

              Naši žiaci pod vedením Mgr. K. Šprlákovej  nám krátkymi básňami pripomenuli láskavosť a dobrotu našich starkých. Všetkým želáme pevné zdravie a veľa radosti v ich živote.

            • Cezpoľný beh

            • Dňa 12. 10. 2021 sa konalo okresné kolo Cezpoľného behu žiakov v parku pri ZŠ Nálepkova v Novom Meste nad Váhom.  Žiaci boli rozdelení do dvoch kategórií. Mladšiu kategóriu (5. - 8. ročník) reprezentovali traja naši žiaci:

              1. Tomáš Bubeník               7. A
              2. Adrián Božik                     6. A
              3. Peter Šimek                      6. A

              Dĺžka trate bola 3 km. Ako družstvo sa umiestnili na 6. mieste. Napriek tomu, že sa neumiestnili na popredných miestach im ďakujeme za účasť a budeme im držať palce v budúcej súťaži.

            • 8. A trieda v karanténe

            • Žiakom 8. A triedy bola od pondelka 11. 10. 2021 Regionálnym úradom verejného zdravotníctva v Trenčíne nariadená karanténa.

              V triede prebieha dištančné vzdelávanie podľa platného rozvrhu, na ktorom sú žiaci povinní sa zúčastňovať! Vyučovanie začína 7,45 a končí poslednou vyučovacou hodinou. Žiaci musia sledovať pokyny v edupage a v MS Teams.

              Žiaci absolvujú PCR test, na ktorý ich prihlasujú rodičia. V prípade bezpríznakovosti a negatívneho výsledku testu budú môcť, po súhlase RÚVZ v Trenčíne, po týždni nastúpiť na prezenčné vyučovanie.

               

            • Zmena začiatku vyučovania

            • od pondelka, 18. októbra 2021, sa vyučovanie bude riadiť podľa nového zvonenia.

              Začiatok 1. vyučovacej hodiny je posunutý na 7,55

              Prvé zvonenie po príchode do školy je 7,30

              Ku zmenách sme museli pristúpiť v dôsledku zmeny grafikonu dopravy, ranný autobusový spoj do Nového Mesta nad Váhom prichádza do Kočoviec neskôr a žiaci nestíhali začiatok vyučovania.

              Na rokovaniach na odbore dopravy TSK v Trenčíne predstavitelia SAD Trečnín odôvodňovali nemožnosť skoršieho príchodu. Vyšli škole v ústrety tým, že posunuli poludňajšie spoje z Nového Mesta n.V. a naši žiaci sa môžu po vyučovaní pohodlne dopraviť do Novej Vsi n.V. a Hôrky n.V.

            • Spolu múdrejší 2

            • Naša škola sa zapojila aj do druhého kola projektu "Spolu múdrejší 2", ktorého realizácia bude prebiehať v mesiacoch október až december. Po skončení vyučovania sa prihlásení žiaci 2. - 5. ročníka budú doučovať v predmetoch Slovenský jazyk a Matematika. Do projektu sa zapojilo päť vyučujúcich. Boli vytvorené skupiny žiakov tak, aby v čase pandémie nedošlo k premiešavaniu detí.

              Cieľom doučovania je hravou formou zlepšiť vedompsti a zručnosti žiakov v hlavných predmetoch, zmierniť negatívny dopad pandémie na ich vzdelávanie.

            • Pozitívny samotest - čo ďalej

            • Čo robiť, ak Vám vyjde pozitívny výsledok samotestu?

              Dieťa zostáva doma, predbežne aj celá trieda. Je potrebné informovať o tom všeobecného lekára pre deti a dorast a riadiť sa jeho usmernením. Takisto je potrebné o tom informovať školu a školské zariadenie. 

              Škola ďalej postupuje podľa usmernenia regionálneho úradu verejného zdravotníctva.

              Domáci samotest nie je postačujúci na čerpanie pandemickej OČR alebo PN. Tieto sú vystavené lekárom až na základe AG alebo PCR testu vykonaného oprávnenýcm subjektom.