• Vyhodnotenie zbierky Biela Pastelka

            • Stredu 18.10.2023 sme uskutočnili plánovanú verejnú zbierku pre ľudí so zrakovým postihnutím. Žiaci zo školského parlamentu pod dozorom p. uč. Strechayovej vyzbierali tento deň sumu 164 €. Tieto peniaze boli zaslané  na účet Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Ako poďakovanie každý darca dostal bielu pastelku, ktorá mu túto udalosť bude pripomínať.

              Ďakujeme organizátorom, aj každému ochotnému darcovi!

            • Riaditeľské voľno 3.11.2023

            • V súlade s §150 odst. 5 zákona č. 245/2008 Z.z. udeľujem žiakom základnej školy a materskej školy riaditeľské voľno dňa 3.11.2023 (piatok) z prevádzkových dôvodov (plánovaná odstávka elektriny).

              Žiaci základnej školy dostanú na tento deň domácu úlohu, prípadne pracovné listy.

              Nebude v prevádzke ani školská kuchyňa, ani materská škola.

              Všetci stravníci budú tento deň odhlásení zo stravy.

              Riadne vyučovanie a starostlivosť pre všetkých žiakov a deti bude pokračovať od 6.11.2023 (pondelok).

              Mgr. Branislav Polacsek, riaditeľ školy

            • Hodvábna cesta

            • Hodvábna cesta bola významná staroveká a stredoveká obchodná cesta cez Strednú Áziu, ktorá spájala Čínu s Rímskou ríšou a Byzantskou ríšou; od 2. storočia pred Kr. sa jej prostredníctvom dostalo do Európy mnoho čínskych technických vynálezov: papier, hodváb, porcelán.

              Patrik Štekel sa prišiel s nami podeliť o svoje  zážitky z tejto cesty. Pozvali sme ho do ŠKD, aby nám porozprával o krajinách, ktoré navštívil. 

              89 dní bol na cestách - Irán, Arménsko , Kirgizsko, Uzberkistan, Kazachstan - pre nás všetkých krajiny úplne neznáme. Videli sme nové mestá, pohoria, rieky, zvieratá , ľudí a vypočuli sme si zaujímavosti z ich života.

              Iní ľudia - iná kultúra...všetko bolo pre nás zaujímavé.

              Ďakujeme Patrikovi za vyčerpávajúce informácie a prajeme mu veľa nových cestovateľských zážitkov.

            • Návšteva útulku pre psíkov v NMn/V.

            • Ďalšia skupina našich žiakov ŠKD / 4. A a 2. B / absolvovala exkurziu v útulku pre psíkov.

              Vypočuli sme si smutné príbehy a osudy týraných, nechcených psíkov a malých šteniatok. Využili sme slnečné počasie a vyšantili sme sa s tými, ktorí sú na deti zvyknuté.

              Asta, Dona, Beny, Belka a Simon sa  "jašili "  s nami na dvore, kŕmili sme ich pamlskami a videli sme ich vrtenie chvostíkov - takí boli šťastní, že sa im niekto venuje.

              Ďakujeme za príbehy, ktoré sme si vypočuli.

              Tešíme sa na ďalšie stretnutia.

            • NEPZ - výchovno - vzdelávací projekt na našej škole

            • Dňa 16. 10. 2023 sa celá naša škola zapojila do sérií prednášok "Najbohatšie ekosystémy planéty Zem".

              Odkaz na stránku o projekte

              Tím lektorov, ktorí sú zároveň terennými pracovníkmi na ochrane dažďových pralesov a oceánov, k nám zavítali na školu a pripravili si tieto témy: 1. a 2 ročník - Slovenská divočina, 3. a 4. ročník - Africká savana, 5. a 6. ročník - Oceán a koralový útes, 7., 8., a 9. ročník - Aljaška - boreálny prales.

              Dozvedeli sme sa o ochrane ohrozených druhov zvierat, vrátane svetového monitorovacieho programu za pomoci fotopascí.

              Pre nás všetkých to bolo veľmi poučné a zaujímavé.... ríša zvierat, Afriky a oceánov nás úplne pohltila svojimi nádhernými obrazmi a zážitkami kameramanov, ktorí nám toto všetko priblížili vo forme videí a rozprávania.

            • BIELA PASTELKA 2023

            • Biela pastelka je verejná zbierka, ktorá aj vďaka vašej pomoci zlepšuje životy tých, ktorí sa ocitli v neľahkej životnej situácii. Cieľom zbierky je získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva a sociálnej rehabilitácie, teda na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Biela pastelka patrí medzi 10 najväčších zbierok na Slovensku. (viac info: web biela pastelka)

              Video v rámci relácie 1 deň ako...

              ​Ako škola sa do zbierky zapojíme v stredu 18. 10. 2023.

              Žiaci budú môcť ľubovoľnú sumu priniesť počas prestávky do zabezpečenej pokladničky, ktorá bude pod dozorom zodpovedných. Ako poďakovanie dostanú od nás bielu pastelku.

              Po skončení zbierky bude výnos odoslaný na Úniu nevidiacich a slabozrakých Slovenska a zverejnený v škole na nástenke a na našom webe. Bližšie informácie dostanú žiaci ešte cez školský rozhlas.

              Ďakujeme každému ochotnému darcovi!​​​​​​​​​​​

            • Úspechy našich žiačok vo výtvarných súťažiach

            • v októbri boli dve naše žiačky ocenené vo výtvarných súťažiach so zameraním na grafickú tvorbu detí.

              Paulínka Bieliková, žiačka 6. ročníka, získala čestné uznanie za grafické dielko v súťaži s medzinárodnou účasťou pod názvom Ex Libris Hlohovec. Súťaž pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO je orientovaná na tvorbu knižnej značky a určená deťom od 6 do 15 rokov. Víťazné grafiky boli vybraté spomedzi 1604 zaslaných prác z 15 krajín Európy a Ázie.

              Kristínka Karabínová, žiačka 2. ročníka, získala cenu poroty v celoslovenskej výtvarnej súťaži Bienále Juraja Kréna s témou Detský sen. Súťaž bola vyhlásená pre žiakov Základných umeleckých škôl. Všetky obrázky boli vytvorené stanovenou výtvarnou technikou monotypia.

              Obidvom dievčatám srdečne blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov v ich výtvarnej tvorbe.

            • Návšteva útulku pre psíkov v Novom Meste nad Váhom

            • Dňa 11. 10. 2023 sme sa so skupinkou detí ŠKD1 (4.B a 2.A) rozhodli, že navštívime Útulok "NÁDEJ" pre týraných a opustených psíkov.

              Dozvedeli sme sa, že tento útulok bol otvorený v roku 2006 a má kapacitu 60 psíkov. Videli sme koterce s búdami vonku i vo vnútri budovy. Psíkovia pri našej návšteve veľmi štekali, ale najviac sa tešili vypusteniu von, na trávnatú plochu, kde sme ich mohli pohladkať a jašiť sa s nimi. Každý z nás priniesol nejakú  drobnosť  pre týchto smutných havkáčov...granule, piškóty, hračky, návlečky na podstielku do búdy, výživné tyčinky a kopec sladkostí, samozrejme všetko vhodné  iba pre psíkov.

              Psíky skákali od radosti, že sme tam, a že sa s nimi niekto rozpráva milým hlasom. Pochopili sme, aké je to ťažké pre psíka, keď si ho niekto kúpi a potom ho vyhodí, len tak ...lebo zrazu zavadzia a prekáža. Keby vedeli títo psíkovia rozprávať, určite by sme si vypočuli rôzne príbehy.

              "...najviac sa mi páčil psík Simon. Žiadny zo psíkov nebol chorý, videli sme i malé šteniatka, ktoré museli byť zatvorené v koterci, aby sa im niečo nestalo.. smutné bolo ešte aj to, že  niekto vyhodil na ulicu tieto psíky a dobrí ľudia ich doniesli do útulku, aby sa o ne dobré tety postarali..."

              "...Duna, Axel, Rony, Ajka, Hnedka a Axa - tieto mená sa mi páčili najviac. Boli to veľkí psíkovia, ktorí od malička vyrastali v tomto útulku. Skákali okolo nás a naháňali sme sa s nimi."

              "...jeden psík bol aj bez očka. Ak je to nutné, psíkov treba zaviesť na kliniku do Nitry, kde ich lekári ošetria, nakoľko sa už stalo, že ich ľudia zbili, vyhodili von na ulicu a psík ochorel ešte viac..."

              Náš čas strávený so psíkmi ubehol veľmi rýchlo. Dohodli sme sa s ostatnými spolužiakmi, že by sme tento útulok mohli navštevovať častejšie a tak sa už tešíme na nové stretnutia!

            • Európsky deň jazykov na našej škole.

            • 26. september – Európsky deň jazykov, ktorý vyhlásila Rada Európy v roku 2001 počas Európskeho roka jazykov, si školy v členských krajinách každoročne pripomínajú prostredníctvom rôznorodých aktivít (napríklad súťaží, kvízov, besied, školských rozhlasových vysielaní, športových podujatí). Cieľom Európskeho dňa jazykov je upozorniť na dôležitosť učenia sa jazykov, podporiť rozvoj viacjazyčnosti, jazykovej a kultúrnej rozmanitosti, interkultúrneho porozumenia i celoživotného vzdelávania.

              V tento deň si naši deviataci pripravili dopoludnie plné zábavy, hier, kvízov i pohybu pre svojich mladších spolužiakov 5. až 8. ročníka.

              V areáli školy sa hneď ráno objavili stánky s aktivitami, kde sa plnili rôzne úlohy. Úlohy boli rôznorodé - od spoznávania krajín cez vlajky, symboly, kreslenie, zachytenie hlavných myšlienok, posunkovej reči, hádaniek až po futbalový zápas medzi triedami.

              Celé dopoludnie sa ozývala angličtina zo všetkých strán školy. Zažili sme veselý deň plný hier a zábavy, popritom sme sa dozvedeli veľa nových informáciíí a zaujímavostí zo sveta krajín Európy.